Újabb recept? Köszönjük!
Az első “tőletek kaptuk” recept (amit ITT találtok) olyan sikeres lett, hogy újabb vásárlónk indult el Gesztencia gasztrokalandozásra.
Laura az olajos medvehagymánkat használta fel a szombat délutáni, vendégváró búrkiflik készítéséhez.
A végeredmény ínycsiklandó. Kipróbálását erősen ajánljuk!
Medvehagymás búrkifli, ahogy Laura készíti
Hozzávalók:
- 350 ml tej
- 30 g élesztő
- 25 g cukor
- 500 g liszt
- 1 csapott tk só
- 30 g puha vaj
- Gesztencia darált, sós medvehagyma extra szűz olívaolajban
Elkészítés:
A vajat kivesszük a hűtőből, hogy lágy legyen. A tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt és belerakjuk a cukrot. Megvárjuk, amíg felfut. Közben egy nagy tálba szórjuk a lisztet és a sót, majd ráöntjük a felfuttatott élesztős tejet és a puha vajat, és bedagasztjuk a tésztát. Mikor már szép sima, ruganyos szerkezetű, gombóccá formázzuk, és letakarva 40 percig kelesztjük.
Ezután kissé átgyúrjuk, és 10 egyenlő részre osztjuk. Gombócokat formázunk belőle, letakarva 10 percig pihentetjük, majd mindegyiket, kevés olajjal lekent felületen kb. 1,5 mm vékony, lekerekített háromszög formájúra nyújtjuk ki. Fél kávés kanálnyi Gesztencia olajos medvehagymával megkenjük a kiflit – fontos, hogy ne legyen túl olajos mert akkor nem ragad össze a kifli vagy sütés közben szétnyílhat. A szélesebb oldalától a csúcsa felé, feltekerjük a háromszögeket. Sütőpapíros tepsin további 30 percig kelesztjük őket, majd lekenjük kevés vízzel és mehet is 13-14 percre a 230 fokra előmelegített sütőbe, alsó-felső sütésre.
Miután megsültek, néhány percig hűtjük. Amikor beleharaptok a meleg kiflikbe, biztosan elfog majd a nosztalgiaérzés. Szerintünk vajjal a legfinomabbak, de kenhettek rá házi pástétomot, zöldség- vagy tonhalkrémet is. Ez a kifli még másnap is finom lesz, így biztosan nem kell a legközelebbi pékségbe vagy boltba szaladnotok.